tiistai 12. maaliskuuta 2013

Baked beans eli pavut tomaattikastikkeessa

Söin joskus Lontoossa oikeaoppisen englantilaisen aamiaisen, ja siihen kuuluivat munien, pekonin ja paahtiksen lisäksi toki myös pavut. Kotiruokalistalla-blogin resepti herätti uinuvat papumuistot, joten tuumasta toimeen. Kiitos innoituksesta viv! Tämä sapuska on hyvin simppeliä ja soveltuu tosiaan hyvin vaikkapa osaksi monipuolista aamiaista. Valmistusaika tosin pitää huolen siitä, että ihan joka aamu tätä ei tule keiteltyä. Onni on toimiva pakastin! 

HUOM! Muistakaa paputouhuissa noudattaa riittäviä liotus- ja keitinaikoja, niin vältytte ikävältä lektiini-myrkytykseltä.

Ainekset:
500 g kuivattuja valkoisia papuja
1 iso sipuli
140 g pekonia
1 prk tomaattipyrettä
0,75 dl vaahterasiirappia
1 rkl väkevää sinappia
0,5 rkl balsamicoa
1 tl kuivattua timjamia
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Huuhtele kuivatut pavut hyvin lävikössä ja laita likoamaan kylmään veteen. Anna liota yön ylitse (=12 h). Kaada liotusvesi pois ja keitä papuja uudessa vedessä noin tunti matalahkolla lämmöllä. Jos pavut päätyvät halkeilemaan, pienennä levyn lämpötilaa entisestään. Laita uuni tulille 160 asteeseen. Odotellessasi voit miettiä, mistä Pythagoraan papukammo oli lähtöisin.

Kuori ja silppua sipuli, suikaloi pekoni. Sipulin voi jättää melko rouheaksikin. Kun pavut ovat kutakuinkin kypsiä, kaada ne lävikköön mutta säilytä keitinvesi. Kaada pavut, sipuli ja pekoni isoon pataan, lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Kaada pelastamaasi keitinvettä papujen päälle, niin että ne joutuvat uppeluksiin. Kypsennä uunissa noin neljä tuntia, lisäteb tarvittaessa nestettä. Tarjoile osana peribrittiläistä aamiaista ja kuuntele nauhalta Big Beniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Parannusehdotuksia tai vinkkejä? Antaa tulla!