tiistai 29. tammikuuta 2013

Amerikkalainen omenapiirakka

Omenapiirasta amerikkalaisempaa kliseetä saa hakea norsujen ja mursujen kera, jos nyt ei laske  tähtilippua ja oikeutettua sotaa terroria vastaan. Ikkunalaudalla jäähtyvä omppuherkku on tuttu elokuvista, sarjakuvista ja ties mistä. Aitoja ja oikeita reseptejä löytyy varmasti tuhansia, mutta tässä oma henkilökohtainen suosikkini. Herkullisen makea täyte, rapsakka pohja ja aimo annos kanelia: amerikkalainen unelma on täyttynyt.

Ainekset:
Taikina:
100 grammaa margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vettä
1/4 tl suolaa

Täyte:
runsas litra kuorituja omenoita
1 3/4 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
(voita)

Nypi margariini, vehnäjauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää kulhoon kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi Laita taikina toviksi jääkaappiin, se helpottaa pohjan muotoilua. Kuori tässä välissä omenat ja lohko ne noin peukalonpäänkokoisiksi kuutioiksi. Pyri välttämään varsinaisten peukalonpäiden lisäämistä täytteeseen. Ota taikina kylmästä ja painele tasaiseksi pohjaksi voideltuun vuokaan. Jätä vähän taikinaa kansiristikkoa varten.

Sekoita sokeri, vehnäjauhot ja kaneli keskenään, ja kaada seos omenakuutioiden päälle. Hämmennä hyvin, jotta omenat sokeroituvat kauttaaltaan. Kaada valmis täyte pohjan päälle. Tee jemmatusta taikinasta jonkinlainen esteettinen ristikko täytteen päälle. Ripottele pieniä voinokareita ristikon taktisiin kohtiin. Paista komeutta 225 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, anna jäähtyä tovi ja nauti karamellisoituneesta herkusta Star-Spangled Banneria luukuttaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Parannusehdotuksia tai vinkkejä? Antaa tulla!